Είσοδος

1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Μαθητές σε δράση για το κλίμα»

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 08:17 Γράφτηκε από τον/την Γραμματεία

Το 1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης κερδίζει το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Μαθητές σε δράση για το κλίμα»

WWF MathitesSeDrasiGiaToKlima VraveioLykeio

Οι μαθητές του τμήματος Α5, που συμμετείχαν στο ομώνυμο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα δούλεψαν όλη τη χρονιά προσπαθώντας να εντοπίσουν τους παράγοντες που αυξάνουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου μας. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν με τον Τομέα Γραφικών Τεχνών και τον Τομέα Μηχανολογίας του σχολείου μας

Στην αρχή διαμόρφωσαν ερωτηματολόγιο που απεύθυναν στο μαθητικό και διδακτικό δυναμικό όλου του σχολείου, με σκοπό να καταγράψουν με σειρά βαρύτητας τις αιτίες που συμβάλλουν στην αύξηση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου.

Μετα την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πλαστικά μπουκάλια ήταν η πρώτη αιτία αύξησης του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου, οπότε και οι επόμενες συναντήσεις των ομάδων επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση τρόπων μείωσης του ποσοστού των πλαστικών μπουκαλιών.

Η πρώτη κίνηση ήταν να τοποθετηθούν κάδοι περισυλλογής των πλαστικών σε κάθε τάξη.

Η επόμενες συναντήσεις περιστράφηκαν γύρω από την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης αυτών των άδειων μπουκαλιών. Επειδή, από το τμήμα γραφικών Τεχνών του σχολείου χρησιμοποιείται εκτυπωτής 3D σκεφθήκαμε ότι θα μειώναμε το κόστος αγοράς του ειδικού πλαστικού νήματος για τον εκτυπωτή αν μπορούσαμε να παράγουμε εμείς τέτοιο νήμα χρησιμοποιώντας τα πλαστικά μπουκάλια των κάδων της ανακύκλωσης.

Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμασταν ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να μετατρέψει το κάθε μπουκάλι σε λεπτή ταινία (νήμα). Για την κατασκευή του ζητήσαμε την βοήθεια του τμήματος Μηχανολόγων οι οποίοι και έκαναν την σχεδίαση και την υλοποίηση της κατασκευής, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας συσκευής κινούμενης με μπαταρία, η οποία κόβει το πλαστικό μπουκάλι σε λεπτές λωρίδες οι οποίες, είτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την δημιουργία (πλέξιμο) μιας επιφάνειας σκίασης (σκέπαστρο) για το ισόγειο του σχολείου, ή στη συνέχεια να μετατραπούν σε νήμα εκτυπωτή 3D με τη βοήθεια ενός θερμοκολλητη του εμπορίου.

Με τον τρόπο αυτό έχουμε ένα ποσοστό μείωσης των πλαστικών μπουκαλιών κατά 60% (εκτίμηση κατόπιν σχετικών μετρήσεων που έγιναν στα απορρίμματα) και αξιοποίησή τους ως νήμα για τον 3D εκτυπωτή του σχολείου.

WWF PPT1

WWF PPT2

genie afisaA4

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες814
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 17
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.