Είσοδος

Οι επιπτώσεις από την κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 18:28 Γράφτηκε από τον/την Βασίλης Βασιλάκης

 

Οι επιπτώσεις από την κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ,

 στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

 

Αγαπητοί Μαθητές/Γονείς,

 

 Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε μια ξαφνική και εντελώς αδικαιολόγητη (από εκπαιδευτική τουλάχιστον άποψη)  κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια και στις Επαγγελματικές Σχολές.

 

Αν και η κίνηση αυτή φαντάζει ως μία εύκολη και αναίμακτη λύση για την είσοδο σε καθεστώς διαθεσιμότητας/κινητικότητας  χιλιάδων εκπαιδευτικών, αναμένεται να έχει σοβαρότατες συνέπειες και για τους μαθητές που ήδη φοιτούν ή σκοπεύουν να φοιτήσουν στην τεχνική εκπαίδευση.

 

 Το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στους μαθητές  που ήδη φοιτούν σε κάποια από τις ειδικότητες που τελούν υπό κατάργηση. Αυτοί θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς τη στήριξη των έμπειρων καθηγητών τους, που για χρόνια δίδασκαν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Κατά πάσα πιθανότητα η διδασκαλία των μαθημάτων αυτών θα ανατεθεί σε ωρομίσθιους καθηγητές που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν το έργο αυτό για μία και μόνη σχολική χρονιά. Η έλλειψη έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνει ακόμη πιο αισθητή στους μαθητές  της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ που στο τέλος της χρονιάς θα κληθούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ μέσω της διαδικασίας των  Πανελληνίων Εξετάσεων.  Όχι λιγότερο σημαντικό είναι και  το ότι αν κάποιοι μαθητές χρειαστεί να επαναλάβουν την τάξη λόγω απουσιών (π.χ. λόγω σοβαρής ασθένειας ή οικογενειακών προβλημάτων), δεν θα έχουν προφανώς αυτή τη δυνατότητα, και θα πρέπει να φοιτήσουν σε κάποια άλλη ειδικότητα ξεκινώντας πάλι από τη Β’ Λυκείου. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που οι μέχρι τώρα αλλαγές και τροποποιήσεις (π.χ. ΤΕΛ ® ΤΕΕ ® ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ) ξεκινούσαν από την Α’ Λυκείου και εφαρμόζονταν σταδιακά μέχρις ότου αναδυθεί ο νέος τύπος Σχολείου.

 

 Δυσκολίες πάντως θα αντιμετωπίσουν και οι μαθητές που ήδη έχουν εγγραφεί στην Β’ Λυκείου σε κάποια από τις συγκεκριμένες ειδικότητες. (Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι οι εγγραφές των μαθητών σε ειδικότητες ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, το Σεπτέμβριο γίνονται μόνο μετεγγραφές ή εγγραφές μαθητών που προήχθησαν από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου). Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει ή να επιλέξουν κάποια άλλη (πιθανώς άσχετη με τα ενδιαφέροντά τους) ειδικότητα, ή να κατευθυνθούν στο Γενικό Λύκειο και να περιμένουν την αποφοίτησή τους προκειμένου να διεκδικήσουν θέση σε κάποιο ΙΕΚ για την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

 

 Το πιο σημαντικό όμως για τους μαθητές των ΕΠΑΛ είναι ότι δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους, με ποσόστωση και με εξέταση σε μόνο τέσσερα μαθήματα, στις αντίστοιχες σχολές των ΤΕΙ των ειδικοτήτων που καταργούνται.

 

Σαν αντιστάθμισμα στην κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών από την Τεχνική Εκπαίδευση, προβάλλεται το ότι οι ειδικότητες αυτές υπάρχουν στα ΙΕΚ. Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι στόχος κάποιου είναι η συνέχιση των σπουδών του σε κάποιο ΙΕΚ μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα και στην προσέγγιση αυτή.

 

 Οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε ΙΕΚ αντίστοιχων ειδικοτήτων α) κατά προτεραιότητα και β) κατευθείαν στο Γ’ Εξάμηνο σπουδών. Για τις ειδικότητες που καταργούνται τα πλεονεκτήματα αυτά παύουν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα αφενός να είναι δυσκολότερο για κάποιον να εξασφαλίσει μια θέση σε ΙΕΚ και αφετέρου να χρειάζεται τελικά ένα επιπλέον έτος σπουδών για να επιτύχει ίδιου επιπέδου εκπαίδευση.

 

 Είναι εξάλλου γνωστό ότι στα Δημόσια ΙΕΚ εγκρίνεται η λειτουργία περιορισμένου αριθμού τμημάτων κάθε ειδικότητας, ακόμη κι όταν υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από ενδιαφερόμενους. Όσοι από τους απόφοιτους δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν  κάποια από αυτές τις θέσεις θα πρέπει να στραφούν προς τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται, το οποίο ως συνήθως θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους και μάλιστα σε μία περίοδο που η κρίση έχει εξουθενώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών.

 

 

Τέλος δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι στις ειδικότητες των ΕΠΑΣ που πρόκειται να καταργηθούν φοιτούν πολλές φορές και ενήλικες επαγγελματίες και άνεργοι, που θέλουν να επεκτείνουν ή να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην εργασία τους ή να αυξήσουν τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα. Είναι προφανές ότι και αυτοί θα οδηγηθούν προς την Ιδιωτική Εκπαίδευση, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα.

 

 Θεωρώ ότι η κατάργηση ειδικοτήτων από την Τεχνική Εκπαίδευση πλήττει το πιο συνειδητοποιημένο κομμάτι των νέων, αυτούς δηλ. που έχουν κατασταλάξει στο τι θέλουν, έχουν συγκεκριμένους στόχους και προσδοκούν στη γρήγορη είσοδό τους στην παραγωγική φάση της ζωής τους, μετά το τέλος των σπουδών τους. Αυτό το τμήμα του μελλοντικού εργατικού δυναμικού που είναι το πιο πιθανό να παραμείνει στη χώρα και να συμβάλει στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας. Είναι έγκλημα να τους κόβουμε τα φτερά, τώρα που ετοιμάζονται να τα ανοίξουν.

 

 

Με εκτίμηση,

Βασίλης Βασιλάκης

Καθηγητής Πληροφορικής

1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης

 

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες1109
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 168
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.