Είσοδος

Σε αναζήτηση τεχνικών πληροφορικής

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 00:43 Γράφτηκε από τον/την Βασίλης Βασιλάκης

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", Σάββατο 7/9/2013

 

Οι εταιρείες διαπιστώνουν έλλειψη εξειδικευμένων προγραμματιστών. Επτά φορές περισσότεροι υποψήφιοι για θέσεις γραφείου από ό,τι για θέσεις software engineers, web-mobile developers.

Του Απόστολου Λακασά

 

 

Γραμματείς, λογιστές και... οικονομολόγους παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα, όχι όμως και τεχνικούς πληροφορικής. Επτά φορές περισσότεροι είναι σήμερα όσοι διεκδικούν μία θέση υπαλλήλου γραφείου από μία θέση εξειδικευμένου τεχνικού πληροφορικής.

 Δηλαδή, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, οι τεχνολογικές εταιρείες της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειψη αξιολόγου ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, παρά τη φήμη για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα, δεν υπάρχουν πολλοί πωλητές, αλλά ούτε και στελέχη εξειδικευμένα στο εξαγωγικό εμπόριο, οι τεχνικές του οποίου έχουν εξελιχθεί, ενώ απαιτείται πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας «Καριέρα», στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ικανών ατόμων για θέσεις προγραμματιστών (software engineers), ιδίως για τις νεότερες τεχνολογίες που αφορούν το web και τις εφαρμογές για κινητές συσκευές.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά φορές περισσότεροι υποψήφιοι για θέσεις γραφείου από ό,τι για θέσεις software engineers, webmobile developers. Πώς εξηγείται η έλλειψη, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολέγια έδωσαν βάρος στις σπουδές πληροφορικής;

«Πολλοί ακολούθησαν τέτοιες σπουδές χωρίς πραγματικά να το επιθυμούν ή έχοντας άλλο πρώτο πτυχίο. Ετσι, τελικά διάλεξαν διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο αντί της πληροφορικής», αναφέρει, μιλώντας στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της «Καριέρα» κ. Αλέξανδρος Φουρλής, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί για θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση, όπως το digital marketing.

«Μάλιστα, η έλλειψη μπορεί να διευρυνθεί, μια και πολλές διεθνείς εταιρείες, όπως οι Skype, Teradata, IBM, BMW και εξειδικευμένες εταιρείες ΙΤ recruitment, δημοσιεύουν σχετικές θέσεις εργασίας και για το εξωτερικό, που ενδιαφέρουν λόγω αμοιβών και ευκαιριών εξέλιξης όλο και περισσότερους Ελληνες.

Είναι απορίας άξιο που τα πανεπιστήμια και η πολιτεία δεν έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή να φέρουν επενδύσεις και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Εχουν έρθει σε εμάς τρεις πολυεθνικές εταιρείες το τελευταίο εξάμηνο για να ρωτήσουν αν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής, ώστε να ιδρύσουν εδώ ειδικά τμήματα έρευνας/ανάπτυξης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες», προσθέτει ο κ. Φουρλής.

Ενδεικτικό είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξανόμενη ανάγκη για προγραμματιστές έχει οδηγήσει ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως οι Microsoft, Apple, Facebook κ.ά., να συνδράμουν στη δημιουργία οργανισμών που ενθαρρύνουν την εκμάθηση δεξιοτήτων STEM, όπως είναι το αρκτικόλεξο από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Mathematics, καθώς και την εκπαίδευση πάνω στον προγραμματισμό.

Μάλιστα, και στην Ελλάδα με τη συνεισφορά των Alcatel Lucent, CQS, Dell, Ericsson, First Data, Fujitsu, Intracom, MedNautilus, Oracle, SAP και Vodafone, το κολέγιο ΑΙΤ προσφέρει δέκα πλήρεις υποτροφίες σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα με αντικείμενα σχετικά με τις τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες και τη διαχείριση της επιχειρηματικής καινοτομίας και της τεχνολογίας (προθεσμία αιτήσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, πληροφορίες στο www.ait.gr/techscholarships).

Βέβαια, ελλείψεις σε άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες παρατηρούνται και σε παραδοσιακούς κλάδους όπως το εμπόριο.

Χαρακτηριστικά, υπάρχει ζήτηση για άτομα που να είναι εξειδικευμένα πάνω στις τεχνικές του εξαγωγικού εμπορίου, αλλά και να γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ενώ όλοι διαθέτουν τουλάχιστον ένα πτυχίο αγγλικών, η πλειονότητα μιλάει κακά, σπαστά τη γλώσσα, σε επίπεδο που απέχει πολύ από αυτό που χρειάζεται για τη συνεννόηση με τρίτες χώρες και την οργάνωση επαρκώς μιας εμπορικής πράξης.

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες269
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 10
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.